Yurtdışında üniversite eğitimi alma kararı geleceğe yönelik çok önemli bir karardır. Ancak bu sadece ilk adımdır ve bir sonraki adım olan üniversite seçimi de en az ilki kadar önemlidir. Bu yazımızda sizlere yurtdışında üniversite eğitimi almak için üniversite seçimi yapmanın püf noktalarını anlatacağız.
Başvuru yapacağınız üniversiteleri belirlerken şu 5 kriteri mutlaka detaylı olarak incelemelisiniz.
Eğitim ve yaşam maliyetleri
Yurtdışında eğitim almak mutlaka bir bütçe gerektirir. İşe öncelikle bu eğitim için hangi kaynaklara sahip olduğunuzu gözden geçirmekle başlamalı ve realist olmalısınız. Her ülkenin eğitim ve yaşam maliyetleri ortalaması aşağı yukarı bellidir. Mevcut bütçenizin izin verediği en iyi eğitimi almaya odaklanmalı, bütçe hedefiniz dışında kalan ülkeleri listenize dahil etmemelisiniz. Üniversitelerde bazen burs olanakları var olsa da bu burslar çoğu zaman ihtiyacınızın sadece küçük bir kısmını karşılar ve bu burslara genellikle üniversiteye kabul edildikten sonra başvurabilirsiniz. Mevcut bütçenize uygun eğitim olanaklarına odaklanmalısınız.
Kabul koşulları
Üniversitenin kabul koşullarını iyi anlamalısınız. Kabul koşulları da ülkelere ve üniversitelerin seçicilik durumuna göre değişiklikler gösterir. ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde üniversitelere doğrudan kabul koşulları genelde ağırdır ve özellikle yüksek talep alan üniversiteler çok seçici davranabilir. Almanya, Macaristan, Polonya, Çekya, Ukrayna gibi resmi dili İngilice olmayan ülkelerdeki üniversiteler ise öğrenci kabul kriterleri bakımından genellikle çok daha esnek ve davetkardır. Her listenizde bulunan üniversitelerle ilgili aşağıdaki kirterleri bilmeli ve gereklerini karşılayabiliyor olmalısınız.
Okumak istediğiniz bölüm ile üniversitenin uyumu
İstediğiniz bölümün tercih ettiğiniz bir üniversitede var olması tek başına yeterli olmayabilir. Her üniversite her alan ya da bölüm için doğru bir seçenek olmayabilir. Bazı üniversiteler kuruluş, akademik altyapı, donanımlar, kadro, program kalitesi, uluslararası bağlantılar ve iş dünyası ile bağlantılar bakımından teknik bölümlere daha yatkınken, diğerleri sosyal alanlarda daha donanımlı ve güçlü olabilir. Bu bakımdan okumak istediğiniz bölüm ile üniversite arasındaki uyum, eğitim kalitesi ve deneyiminizi doğrudan etkileyebilecek öneme sahiptir.
Üniversitenin prestiji
Yurtdışında üniversite eğitimi almanızın önemli nedenlerinden biri de uluslararası tanınırlığı olan prestijli bir üniversiteden mezun olmaktır. Tercih listesine ekleyeceğiniz üniversiteleri prestij bakımından incelerken şu kriterlere dikkat etmelisiniz.
Kampüs ve olanaklar
Üniversite kampüsü hayatınızdan en az 4 yılı içinde geçirecek olduğunuz bir yer. Bu nedenle kampüsü iyi tanımak, beklenti ve ihtiyaçlarınıza uygun olduğundan emin olmalısınız. Bazı üniversiteler büyük alanlara sahip kampüslerde ( üniversite yerleşkeleri) eğitim verirken, bazı üniversiteler ise şehir üniversitesi modeliyle, şehrin değişik yerlerine yayılmış olan fakülte binalarıyla eğitim verir. Bu farklılık eğitim kalitesini etkilemez ancak akademik yaşam olarak farklı deneyimler sunar. Kampüs ve olanaklar bakımından tercih edeceğiniz üniversiteleri aşağıdaki kriterlere göre incelemeli, kararınızı ona göre vermelisiniz.
Sonuç olarak, yurtdışında eğitim alacağınız üniversiteyi doğru kriteler ile seçmeniz eğitim deneyiminizin kalitesini ve sonuçlarını doğrudan etkileyecek önemdedir. Bu karar adete gömlekteki ilk düğme gibidir ve doğru başlangıç çok önemlidir. Yurtdışında üniversite eğitiminiz için en doğru başlangıç için ihtiyacınız olan birikim, deneyim ve desteği Eduvisit size sağlıyor.